| Anneke Hallebeek

Workshop Ruwvoer beoordelen

Leer wat je kan zien, voelen en ruiken aan ruwvoer

Of je nu hooi, voordroog of kuilvoer voert aan je paard, waarschijnlijk weet je dat de kwaliteit bij elke nieuwe partij anders is. Je kan de kwaliteit zelf leren beoordelen.

Laat het je eens uitleggen

Met een betere kennis over het ruwvoer en kennis over de behoefte van je paard, kan je een betere ruwvoermatch maken. Niet elk paard heeft namelijk baat bij dezelfde kwaliteit ruwvoer. Het ene paard heeft wat rijker voer nodig dan het andere paard. Dus als je weet wat je voert, kan je het rantsoen er beter op aanpassen.

Een workshop ruwvoer beoordelen geeft je inzicht in waar je op moet letten en wat je kan zien, voelen en ruiken aan het hooi. Leuk en leerzaam!

workshop-ruwvoer-beoordelen-paardenvoer

Workshop organiseren

Verzamel een groep mensen (max. 15 personen) en organiseer een workshop ruwvoer beoordelen.

Dit doe je op een eigen paardenlocatie. Thuis, rijvereniging, pensionstal of manege.

Wat houdt het in?

Je krijgt uitleg over de productie van ruwvoer. Hoe wordt het gemaakt, wat zijn de verschillende conserveringsmethoden en wat zijn de risico’s voor de houdbaarheid van ruwvoer. 

Leer waarom niet alle paarden altijd elke soort ruwvoer kunnen krijgen. En ook waarom de hoeveelheid energie, vezels, eiwitten en suikers bij elke partij verschillen. 

Om een goede keuze te maken of het rantsoen aan te passen moet je weten waar je paard behoefte aan heeft. 

Als de theorie duidelijk is gaan we oefenen. Iedereen neemt zelf hooi of voordroog mee (als het kan met een analyse, maar is niet noodzakelijk). 

Met kijken, voelen en ruiken is een indeling te maken in verschillende kwaliteiten. Elke ruwvoer is anders, maar toch kan je leren hier een objectief oordeel over te geven.

Praktische informatie

Voorbereiding 

Zorg voor een groep deelnemers (max 15) en plan een datum met mij.

Theorie 

In een besloten ruimte of een zaaltje (wat er beschikbaar is) vertel ik alles wat je moet weten over ruwvoer. 

En dat niet alleen, maar ook over welke soort of kwaliteit passen bij welke paarden en over de kwestie of je beperkt of onbeperkt kan voeren. Als een beamer aanwezig is, dan is dat fijn. Met een hand-out krijg je de informatie mee naar huis.

Praktijk

Na koffie of thee gaan we alle meegenomen soorten ruwvoer beoordelen en bespreken we de voor- en nadelen van de verschillende kwaliteiten. Om het helemaal praktisch te maken kunnen we voor verschillende paarden de hoeveelheid berekenen en wegen die ze nodig hebben.

De workshop duurt 2 tot 2,5 uur.

Hippische locaties in heel Nederland en België. 

De factuur gaat per groep en moet vooraf voldaan zijn. 

De kosten bedragen € 250,00 incl. btw (€ 206,61 excl. btw). Dit is exclusief reiskosten. Deze bedragen € 0,45 per km en worden berekend vanaf Bergen op Zoom. 

Workshop aanvragen

Neem gerust contact op via het contactformulier of via contact om de mogelijkheden te bespreken. We plannen samen een datum en daarna ga ik aan de slag met de voorbereidingen. 

Iets organiseren wat leuk en direct toepasbaar is?

Organiseer een workshop met paardencollega's!

Vind jij voeding ook zo belangrijk?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Je paard is er blij mee 😀

* indicates required

Intuit Mailchimp