Voedingsadviespaard

Ruwvoeradvies

Dat ruwvoer het allerbelangrijkste onderdeel is van het paardenrantsoen, zal misschien niet nieuw zijn. Toch krijgt het ruwvoer maar weinig aandacht. Terwijl de juiste ruwvoerkeuze hét verchil kan maken in de gezondheid en prestatie van het paard.Drie soorten hooi paardenhoofd 3 kopie klein kopie

Ruwvoerkwaliteit

De kwaliteit van het ruwvoer geeft aan welke voederwaarde het heeft en of het goed geconserveerd is. De voederwaarde bestaat uit de hoeveelheid energie, eiwit, maar ook suiker, mineralen en vitaminen in het ruwvoer. Schimmel, broei en stof kunnen het ruwvoer bederven. Al deze criteria moeten worden beoordeeld om een juiste keuze te kunnen maken. Het is dus niet alleen de keuze tussen hooi of kuilvoer, maar welke type hooi en type kuilvoer kies je?

Het paard bepaald

Het is niet zo dat je het paard zelf laat kiezen. Natuurlijk is smaak een belangrijke factor. Maar de keuze van het paard is niet altijd voor de langere termijn de beste. Wel is het paard degene die aangeeft welke kwaliteit het beste past. Bij de conditie, bij de leeftijd, bij de prestatie, bij alles dus. Een oud paard met een slecht gebit heeft een andere kwaliteit nodig dan een paard met overgewicht. Voor een goed advies is informatie nodig over het paard, zijn prestaties en zijn gezondheid.

Ruwvoeranalyse

Elke partij ruwvoer is anders. Door het ruwvoer te beoordelen is veel te zeggen over de kwaliteit. Een analyse geeft meer zekerheid dan alleen zelf te voelen, te kijken en te ruiken. Een beperkte analyse is zinvol om meer te weten over het energie, suiker en eiwitgehalte. Wil je meer weten over de mineralen, dan is een uitgebreidere analyse nodig. Neem een representatief monster en stuur het op. Kijk op de website van DUMEA voor advies over de werkwijze. 

Ruwvoermanagement

Een verandering van het rantsoen kan resulteren in verteringsklachten. Daarom is het goed om een grote partij ruwvoer op te slaan en niet elke maand weer iets anders te kopen. Wanneer het ruwvoer wijzigt, laat dan wederom een analyse maken. Je ontvangt advies over de wijze van voerovergang en eventueel aanpassing van het totale rantsoen. Denk ook eens aan het abonnement op rantsoenbegeleiding.

Lees meer:

Quote AH ruwvoer

Ruwvoeradvies

Het is mogelijk om ruwvoer op basis van uiterlijke kenmerken te beoordelen. Een veel beter advies krijg je op basis van een analyserapport. Stuur het rapport door naarDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Samen met gegevens over de paarden waar het voor bedoeld is. Het advies geeft aan of het ruwvoer de meest geschikte kwaliteit is en welke aanpassingen er eventueel in het rantsoen nodig zijn. 

Kosten: €42,35 euro (inc/ btw, excl ruwvoeranalyse)