| Anneke Hallebeek

Vraag en antwoord

Tijdens het eten koken gaat de telefoon: “Met mevrouw van Dalfsen, mag ik u even een korte vraag stellen?”. Voordat ik ook maar iets terug kon zeggen, kwam de vraag al binnen. “Ik voer mijn paarden al jaren graszaadhooi en nu hoor dat dit eigenlijk niet goed is, wat moet ik dan voeren aan mijn paarden? Het zijn nogal sobere dieren, weet u, eentje heeft al een keer hoefbevangenheid gehad, en de andere een keer koliek, net toen ik naar een trouwerij zou gaan, van mijn dochter, weet u, en .….” . Ik probeer haar even te onderbreken voordat ik het hele levensverhaal te horen krijg, met alle hoogte- en dieptepunten.

Een korte vraag stellen is zo gedaan. Maar om een goed antwoord te geven waar iemand ook echt iets aan heeft, is natuurlijk niet afhankelijk van de lengte van de vraag (!). Om te achterhalen wat de reden is om deze vraag te stellen en vooral om een passend antwoord te maken, is wat meer informatie nodig.

En dus zal bijna altijd op een korte of lange vraag enkele vragen volgen die ík stel. Over het paard, de gezondheid van het paard, de overige voedermiddelen in het rantsoen, de kwaliteit van het hooi of de weide, de mate van inspanning of het gebruik van het paard. Dit alles is nodig om een beter beeld van de situatie te krijgen.

Want geen één paard is hetzelfde en de voeding moet in zowel het gebruik aan verschillende voedermiddelen, als het aanleveren van voedingsstoffen passend zijn. Voor een sportpaard kan dit tot een andere samenstelling leiden dan voor een Shetlandpony.

Telefonisch advies over een voervraag

Om mevrouw van Dalfsen een goed en passend advies te geven, stel ik voor om ons telefoongesprek de volgende dag te hervatten. Dan kan ik in alle rust en aandacht mijn vragen stellen over de reden van het gebruik van graszaadhooi en haar uitleggen waarom dit niet altijd het beste voer is, maar in sommige gevallen zeker bruikbaar is. Misschien kom ik ook tot wat aanvullende tips om hoefbevangenheid en koliek te voorkomen.

Gelukkig was zij volledig akkoord om de volgende dag verder te praten en kon mijn aandacht verder naar mijn eigen “rantsoen”!

Heb jij ook een specifieke vraag over het voer van jouw paard? Plan dan eens een telefonisch voeradvies.

Advies op maat

Leg een concrete voedingsvraag aan Anneke voor

Workshops en lezingen

Volg samen met jouw stal of vereniging een lezing of praktische workshop

Trainingen

Verdiep jezelf in paardenvoeding en leer beter voeren