| Anneke Hallebeek

Ruwvoeradvies

Weet wat je jouw paard voert!

De ruwvoerkwaliteit is altijd anders. Dat wil zeggen dat je bij elke nieuwe partij ruwvoer moet beoordelen of het geschikt is voor je paard en hoeveel je ervan moet voeren.

Ruwvoer is zeer variabel in de hoeveelheid vezels, energie, eiwit en suikers. Bevat het ruwvoer weinig eiwit, dan krijgt je paard tekort, wat gevolgen heeft voor de bespiering, maar ook voor de weerstand, de vacht en de hoeven. Te veel eiwit is voor sportpaarden niet heel gezond. Ook suikergehalten leiden tot problemen bij paarden, zoals hoefbevangenheid, soms ook mestklachten en zelfs cariës.

Genoeg reden om je eens af te vragen of je wel de juiste kwaliteit hooi of voordroog voert aan je paard. En hoeveel is eigenlijk goed voor hem of haar?

Heb je nog geen ruwvoeranalyse van je hooi of voordroog? Laat deze maken!

anneke-hallebeek-voedingsexpert-paard-geeft-advies-ruwvoeranalyse

Waarom een ruwvoeranalyse laten maken?

Voer je te rijk ruwvoer dan kan dit tot overgewicht leiden. Voer je te arm ruwvoer dan is meer aanvullend voer nodig. Maar omdat het even duurt voordat je deze gevolgen ziet, is het beter nu te weten of het ruwvoer geschikt is en hoeveel je moet voeren.

Wacht dus niet tot je paard te dik of te mager is.

Om een goede beoordeling te geven is een ruwvoeranalyse noodzakelijk. Zonder analyse is geen goede inschatting van het eiwit- en suikergehalte mogelijk, en dit zijn juist cruciale waarden om te weten.

Dus laat een ruwvoeranalyse maken.

Dit doe je door het hooi of kuilvoer op te sturen naar een laboratorium, bijvoorbeeld Dumea Agro. Je krijgt de uitslag per email opgestuurd. 

Deze uitslag geeft veel informatie, maar het is niet afgestemd op jouw paard. De uitslag van een ruwvoeranalyse geeft geen informatie over het gebruik. Hoeveel moet je nu voeren? En wat moet je dan nog aanvullen? Of is dat niet meer nodig?

Om je meer inzicht te geven in de waarde van het ruwvoer en hoe je dit kan inzetten voor jouw paard, kan ik je helpen.

Praktische informatie

  1. Stuur de ruwvoeranalyse naar mij door met het formulier op deze pagina.
  2. Vul het formulier volledig in met beschrijving van je paard. Dit heb ik nodig om het ruwvoer te beoordelen en voor jouw paard advies te geven.
  3. Je ontvangt dan binnen 7 dagen een ruwvoeradvies op maat zodat jij het ruwvoer op de juiste manier in kan zetten.

Je krijgt een advies voor het gebruik van het ruwvoer op verschillende manieren:

  1. voor de hoeveelheid voer die je paard dagelijks zeker nodig heeft;
  2. voor de hoeveelheid voer die je paard nodig heeft om op gewicht te blijven, en of bij deze hoeveelheid je paard tegelijkertijd voldoende eiwit krijgt;
  3. voor de hoeveelheid voer die je paard kán opeten bij onbeperkt voeren én of dit mogelijk is zonder dat hij te dik wordt;
  4. waarschuwing als het ruwvoer gehalten bevat die ongezond zijn voor je paard en hoe je dit kan aanpakken.

Een beoordeling van de geanalyseerde gehalten van het ruwvoer (afhankelijk van de analyse die je laat maken) en of het ruwvoer een goede match is met de behoefte van je paard.

Droge stofgehalte

  • Als het droge stofgehalte laag is, kan het ruwvoer makkelijker bederven. Daar kan je rekening mee houden in het gebruik, er alert op zijn en het dagelijks te beoordelen op schimmel of broei.

Energiegehalte

  • Veel energie kan komen uit makkelijk verteerbaar ruwvoer met relatief weinig vezels, maar ook door een hoog suikergehalte. Past de energiewaarde bij wat je paard nodig heeft? Dit komt tot uitdrukking in de te voeren hoeveelheid.

Eiwitgehalte

  • Hoge eiwitwaarden zijn niet voor alle paarden gezond, maar voor sommige paarden juist wenselijk. En lage eiwitwaarden moeten aangevuld worden met andere voeders. Goed om te weten hoe jij het voer het beste kan inzetten aan de hand van de behoefte van je paard.

Ruwe celstofgehalte

  • De hoeveelheid vezels in het ruwvoer zeggen iets over de verteerbaarheid en zijn gerelateerd aan het energiegehalte. Een hoog vezelgehalte betekent dat het paard er veel op moet kauwen en dat is meestal gezond. Oudere paarden hebben weer baat bij een wat lager vezelgehalte.

Zuurtegraad (alleen voor voordroog of kuilvoer)

  • De zuurtegraad heeft te maken met de conservering en dus houdbaarheid van het voer. Als de zuurtegraad laag is, kan dit ook effect hebben op de vertering. In dat geval is het beter een combinatie te voeren met ander ruwvoer.

Suikergehalte

  • Voor paarden die “suikergevoelig” zijn is het suikergehalte in het ruwvoer uitermate belangrijk. Deze waarde mag niet te hoog zijn. Voor gezonde paarden heeft dit minder nadelige gevolgen.

De prijs voor een ruwvoeradvies van 30 minuten:

€ 75,00 incl. btw (€61,98 excl. btw) 

Ruwvoeranalyse aanvragen

Via het formulier kun je eenvoudig jouw ruwvoeranalyse laten beoordelen.

  • Vul het formulier in; 
  • Upload de ruwvoeranalyse bij het formulier; 
  • Je ontvangt automatisch een bevestiging;
  • Binnen 7 dagen ontvang je een ruwvoeradvies op maat en de factuur. 

Twijfel je of dat een beoordeling van het ruwvoeradvies passend is? Heb jij bijvoorbeeld meerdere paarden of sta je op een pensionstal? Kijk dan eens bij de veelgestelde vragen. 

Gegevens aanvrager
Gegevens van het paard

Veelgestelde vragen

Vragen en antwoorden over de beoordeling van een ruwvoeranalyse

Mijn paard krijgt elke maand een andere soort ruwvoer is een ruwvoeradvies dan zinvol?

Het is inderdaad lastig als je maandelijks ander ruwvoer geeft, want een analyse kan al een kleine week duren. Maar weet je zeker dat het altijd van een andere partij afkomstig is? En als dat zo is, misschien is het te organiseren om te regelen dat je paard(en) niet maandelijks moeten wennen aan nieuw hooi. Dat kan namelijk voor verteringsklachten zorgen.

Ik heb het ruwvoer in gebruik voor meerdere paarden. Wordt het advies op elk paard apart afgestemd?

Je kunt per paard een formulier invullen, dan kan ik het advies per paard afstemmen. Neem bij meerdere paarden even contact met mij op per email

Dan stemmen we het advies en de bijhorende kosten even op elkaar af. 

Geldt het advies ook voor weidegang?

Gras is natuurlijk ook een soort ruwvoer, maar een analyse daarvan is minder zinvol. Door het weer en de mate van grasgroei kan het veranderen van samenstelling. Het maakt wel uit voor de beoordeling van het hooi dat je er eventueel naast voert of je weidegang geeft. Dus vermeldt het in ieder geval bij de aanvraag als je advies zoekt over het hooi.

Weet precies wat het ruwvoer voor jouw paard kan betekenen?

Laat nu jouw ruwvoeranalyse beoordelen en weet de juiste hoeveelheden te voeren én of krachtvoer wel of niet noodzakelijk is.

Vind jij voeding ook zo belangrijk?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Je paard is er blij mee 😀

* indicates required

Intuit Mailchimp